Szukaj przepisów

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka nicejska po staremu Magdy Gessler

Składniki dla 4 osób:

Sałatka
  • 400 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 filetów anchois
  • 50 g kaparów
  • 100 g czarnych drylowanych oliwek

Sos
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz

Grzanki
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka: Jajka ugotuj na twardo. Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki. Tuńczyka odcedź z zalewy. Cebulę pokrój w pióra. Do sałaty dodaj oliwki, kapary, anchois, tuńczyka i cebulę. Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj. Całość polej sosem. Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na sałatce.

Sos: W miseczce wymieszaj ocet i cukier. Dodaj musztardę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszając, powoli dolewaj oliwę, aż powstanie emulsja.

Grzanki: Chleb pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb. Smaż, aż grzanki będą złociste. Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...