Szukaj przepisów

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą, halibutem i śledziem Magdy Gessler

Składniki dla 4 osób:
  • 150 g wędzonego halibuta
  • 150 wędzonego śledzia
  • 150 g wędzonej makreli
  • 1 puszka groszku konserwowego (ok. 400 g)
  • 150 ml majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 lub 4 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier

Na dzień przed planowanym podaniem sałatki cebulę obierz, drobno posiekaj i przelej wrzątkiem. Marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w osolonym i posłodzonym wrzątku. Warzywa ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę. Ogórki i jabłko obierz i drobno pokrój. W misce wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj pokrojone składniki oraz opłukany groszek. Całość wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. W dniu podania z ryb zdejmij skórę i dokładnie oczyść mięso z ości. Podziel je na mniejsze kawałki. Podawaj je na sałatce jarzynowej udekorowanej koperkiem i cząstkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...