Szukaj przepisów

niedziela, 1 czerwca 2014

Pieczeń wieprzowa w ziołach pieczona na parze magdy Gessler

Składniki dla 6 osób:
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • smalec do smażenia
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła
Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc.
Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym. Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry. Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso. Danie udekoruj świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...