Szukaj przepisów

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kruche babeczki z mięsem z kaczki Magdy Gessler

na mniej więcej 35 babeczek

Ciasto
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania foremek
  • mąka do podsypywania

Mus z kaczki
  • 600 g mięsa kaczki z rosołu lub pieczonej
  • 100 ml śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ciasto: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na stolnicy dużym nożem posiekaj wszystkie składniki ciasta i szybko je połącz, formując kulę. Zawiń kulę w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmaruj masłem. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki, wyłóż nimi foremki do babeczek. Piecz przez mniej więcej 15 minut, aż będą złociste. Kiedy ostygną, nadziewaj je musem z kaczki. Babeczki udekoruj kawałkami truskawek.

Mus: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i obierz. Czosnek obierz. Cebulę obierz i pokrój. Mięso zmiel z cebulą, jajkami i czosnkiem. Dodaj zioła, sól i pieprz. Całość ucieraj na gładką masę, stopniowo dolewając śmietanę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą mięsną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...