Szukaj przepisów

poniedziałek, 19 maja 2014

Gęsie pipki Magdy Gessler

Gęsie pipki – nie każdy wie co to takiego. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się po prostu gęsie żołądki. To danie obok bigosu w chlebie i chlebowej zupy na zakwasie zaproponowała Magda Gessler podczas swoich kuchennych rewolucji w pizzerii „La Costa”. Dzięki tym potrawom zmieniła brzydką, zapełnioną niepotrzebnymi bibelotami, kurzem i niedobrym jedzeniem restaurację, na pachnące prawdziwym polskim jedzeniem i chlebem „Bistro bochenek”. Szkoda tylko, że rewolucja nie przetrwała próby czasu i gęsie pipki wg Gessler ze smacznego gulaszu stały się zupą mleczną…

Składniki:
  • 1 kg gęsich żołądków
  • Cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Czosnek granulowany

Żołądki ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je, pozostaw wywar. Żołądki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

W osobnym garnku podsmaż pokrojoną cebulę z posiekanymi ząbkami czosnku, dodaj gęsie pipki. Wlej cześć wywaru pozostałego z gotowania żołądków (nie za wiele, ok. 2 chochelek). Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...