Szukaj przepisów

czwartek, 24 kwietnia 2014

Morelowa tarta tatin

Składniki:
  • 75g cukru pudru
  • 40g masła, pokrojone w kostkę
  • 300g świeżych moreli, przekrojonych na połówki, bez pestek (ok. 7-8 sztuk)
  • arkusz 375g ciasta francuskiego
  • mąka do posypania
  • śmietana zakwaszona crème fraiche lub lody do podania
Sposób przygotowania:

Dla karmelizowania moreli potrzeba małego żaroodpornego rondelka (lub patelni żaroodpornej) o średnicy 20 cm. Wsyp cukier do rondelka i postaw go na średnim ogniu. Gotuj aż cukier się roztopi a później zrumieni i zkarmelizuje. Nie mieszaj cukru, ale pilnuj karmelu przez cały czas.

Zdejmij karmel z ognia, dodaj masło i wymieszaj drewnianą łyżką. Karmel jest bardzo gorąco, więc uważaj aby się nie poparzyć.

Mieszaj karmel przez 2-3 minuty aż lekko ostygnie i zgęstnieje. Na początku masło będzie
oddzielone, ale po krótkim mieszaniu powinno mieć gładką konsystencję. Włóż do karmelu brzoskwinie przekrojoną strona do dołu. Pozostaw tak na 20 minut.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na lekko posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj go na aby poszerzył swoją długość i szerokość o 2 cm. Umieść ciasto na talerzu o średnicy 25 cm i obetnij wystający nadmiar ciasta.

Delikatnie zsuń ciasto na wierzch moreli i dociśnij boki nożem z półokrągłym ostrzem. Nakłuj wierzch ciasta widelcem i włóż do lodówki. Wyjmij z lodówki dopiero na 30 minut przed podaniem.

Odpowiednio wcześniej rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż tartę i piecz ją 25 minut, aż ciasto będzie złote a morele miękkie. Wyjmij rondelek (pamiętaj że jest bardzo gorący).

Zostaw tart na kilka minut aby trochę wystygła. Nożem objedź rondelek wzdłuż ścianek dookoła aby oddzielić tartę od naczynia. Na rondelku połóż talerz a następnie ostrożnie, ale szybko, obróć go aby tarta delikatnie opadła na talerz. Podawaj tartę na ciepło ze śmietaną lub lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...