Szukaj przepisów

niedziela, 6 kwietnia 2014

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Składniki:
  • jajka 4
  • rzeżucha 1 szklanka
  • koperek pół pęczka
  • kurkuma ćwierć łyżeczki
  • miękkie masło 50 g
  • majonez 1-2 łyżki
  • sól i kolorowy pieprz do smaku
Jajka faszerowane ziołami są o wiele lżejsze od tradycyjnych, smażonych.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie. Obrać, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka. Żółtka zmiksować z masłem, kurkumą i majonezem. Posiekać połowę rzeżuchy i koperek. Wymieszać z masą żółtkową. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej majonezu ale masa nie powinna być zbyt mokra. Formować kule i wkładać w połówki białek.
Resztę rzeżuchy opłukać i dokładnie wysuszyć. Wcisnąć połówki jajek w rzeżuchę, tak aby obkleiła białka. Ułożyć na półmisku, obsypać rzeżucha i kolorowym pieprzem.

Czas przygotowania 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...