Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 marca 2014

Zupa czosnkowa Magdy Gessler

Proponowana zupa jest kremowa, pyszna, wcale nie ciężka i ma cudowny aromat. Radzimy podawać ją z grzankami - czy to w formie kostek, czy całym chrupiących kromek. Zupa czosnkowa będzie bardziej jedwabista, jeśli dodamy do niej ser topiony.

Zupa czosnkowa wg przepisu Magdy Gessler była hitem menu jednej z restauracji, które ratowała w "Kuchennych rewolucjach". Wszystkim gościom bardzo przypadła do gustu, i nie ma się czemu dziwić. To wyśmienite danie, mamy nadzieję, że będzie coraz bardziej popularne. Nie polecamy jej na kolację walentynkową, ale na każdą inną okazję, będzie idealna.

Składniki:
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 40 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz, majeranek
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • oliwa z oliwek
  • tarty parmezan
Ząbki czosnku posiekać w cienkie plasterki. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle. Wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paseczki, wytopić na patelni. Dodać wszystko do zupy. Przyprawić do smaku, gotować około pół godziny. Ziemniaki muszą być miękkie. Wówczas zupę czosnkową zmiksować.

Przygotować grzanki - pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Do miseczek wkładać porcję grzanek i zalewać gorącą zupą. Posypać parmezanem. Aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, można przed zmiksowaniem dodać do niej jeden śmietankowy serek topiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...