Szukaj przepisów

czwartek, 6 marca 2014

Udziec jagnięcy w czosnku Magdy Gessler

Składniki:
  • udziec jagnięcy bez kości 1
  • czosnek 12 ząbków
  • czerwone wytrawne wino 300 ml
  • główka czosnku 6 całych
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • rozmaryn 6 gałązek
  • tymianek 6 gałązek
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
Pokroić czosnek w słupki. Nakłuć mięso szpikulcem i w powstałe otwory włożyć kawałeczki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć mięso 4 minuty z każdej strony. Włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Obłożyć całymi główkami czosnku i gałązkami tymianku i rozmarynu. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C Dolać wino i nieco wody. Przykryć naczynie i piec 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewać powstającym sosem. Po wyjęciu z piekarnika jagnięcinę posypać posiekaną natką pietruszki.

Czas 3 godz. 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...