Szukaj przepisów

środa, 5 marca 2014

Tarta śliwkowo - migdałowa Magdy Gessler

Składniki:
  • twaróg śmietankowy 100 g
  • śliwki 700 g
  • drobno starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • cynamon 0,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • zmielone płatki migdałowe 75 g
  • cukier 3 łyżki
  • masło 100 g
  • żółtko do posmarowania
  • mleko do posmarowania

Przesypać mąkę na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać. Dodać twaróg śmietankowy i ponownie posiekać. Zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Obie części owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić formę. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia.Rozgrzać piekarnik do 200⁰C. Odpestkowane śliwki pokroić. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną skórką z cytryny i migdałami. Wyłożyć na spód. Z pozostałej części cista uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec 45 minut.

Czas 1 godz. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...