Szukaj przepisów

czwartek, 6 marca 2014

Tagliatelle w sosie grzybowym Magdy Gessler

Składniki:
  • makaron tagliatelle 400 g
  • suszone borowiki 20 g
  • szynka parmeńska 4 plastry
  • małe pieczarki 200 g
  • cebula 1
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • oliwa 1 łyżka
  • białe wytrawne wino 100 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 30% 200 ml
  • sól
  • pieprz
Najwyższa pora, żeby ugotować makaron z leśnymi grzybami! Nigdy nie będą tak dobre jak teraz. Świeżo zebrane, aromatyczne, zwiastuny jesieni. Może tym razem przygotować je we włoskim stylu?

Namoczyć suszone borowiki w ciepłej wodzie.

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić pieczarki na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno posiekać natkę pietruszki.

Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.

Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i smażyć szynkę, aż będzie chrupka i przyrumieniona. Wyjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię cebulę i pieczarki oraz smażyć około 4 minuty, mieszając.

Wyjąć borowiki z wody, odcisnąć i drobno pokroić.

Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać do pieczarek. Dorzucić pomidory i borowiki i smażyć około minutę. Podlać winem i gotować na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Dolać do sosu śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Pokruszyć szynkę i dodać do sosu razem z posiekaną natką pietruszki.

Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i nakładać do miseczek.

Czas 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...