Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Sos żurawinowy z jabłkami Magdy Gessler

Składniki:
  • świeża żurawina 250 g
  • jabłko Szara Reneta 2 duże
  • cynamon 1 laska
  • tokaj 1 kieliszek
  • cukier puder 150 g

Rozgrzać lekko patelnię rozpuścić cukier puder. Kiedy zacznie brązowieć rozprowadzić go drewnianą łyżką i dodać owoce. Dodać żurawinę i obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Wlać tokaj i dołożyć przełamaną na pół laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem.

Sos jest wspaniały do pieczonej kaczki.

Czas 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...