Szukaj przepisów

środa, 5 marca 2014

Sernik wiedeński Magdy Gessler

Składniki:
  • serek kremowy 350 g
  • twaróg 350 g
  • jajka 4
  • mąka pszenna 200 g
  • śmietana 22% 120 ml
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • woda 2-3 łyżki
Utrzeć 250 g serka kremowego z twarogiem i 100 g cukru. Ciągle mieszając dodać jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej.

Przygotować ciasto: połączyć resztę serka kremowego z mąką. Mieszając dodać cukier i tyle wody, aby ciasto dało się zagnieść. Wylepić tortownicę (25 cm średnicy) kształtując wysoki brzeg. Włożyć do foliowej torebki i chłodzić w lodówce pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Spód ciasta nakłuć widelcem w wielu miejscach. Piec sam spód 5-10 minut. Wyjąć, nałożyć masę serową i piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem i zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Posypać cynamonem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Czas 1 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...