Szukaj przepisów

czwartek, 6 marca 2014

Schab przekładany jabłkiem Magdy Gessler

Składniki:
  • schab bez kości 1,3 kg
  • jabłko 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 0,5
  • białe wytrawne wino 100 ml
  • szałwia do dekoracji kilka listków
  • sok jabłkowy 100 ml
  • olej 4 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • cukier 1 łyżeczka
Umyty i osuszony schab naciąć głęboko w poprzek co centymetr. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umyć jabłka (nie obierać). Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Umieścić plastry jabłek w nacięciach schabu. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać sok z cytryny z łyżką wody i cukrem. Posmarować mieszanką plastry jabłek. Położyć na wierzchu gałązki rozmarynu i obwiązać mięso białą, bawełniana nicią. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego, polać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. Kiedy schab się zarumieni podlać go winem i sokiem jabłkowym. Piec go dalej przez około 50 minut od czasu do czasu polewając powstałym sosem.

Czas 1 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...