Szukaj przepisów

piątek, 14 marca 2014

Ryżowy pudding Magdy Gessler

Składniki:
  • ryż 1 szklanka
  • woda 1/2 l
  • jajka 3
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • miąższ z wanilii 1/2 laski
  • mleko 1/2 l
  • cukier 1/2 szklanki
  • rodzynki 100 g
  • sól
Namoczyć rodzynki. Zagotować wodę i wsypać ryż. Posolić, gotować 25 minut.

Zmiksować mleko i jajka, powoli dosypując cukier. Dodać gałkę muszkatołową i wanilię.

Do ryżu dodać masę jajeczną i odcedzone rodzynki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Zapiekać w temperaturze 200 C około godziny. Pudding w środku powinien być suchy – pod koniec pieczenia należy delikatnie sprawdzić patyczkiem jego konsystencję.

Czas 1 godz. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...