Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Polski gulasz na zimne dni Magdy Gessler

Składniki:
  • wołowina 1 kg
  • cebula 1
  • ziemniaki 2
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • czarny pieprz kilka ziarenek
  • suszony borowik 1
  • bulion 500 ml
  • śmietana 36% 200 ml
  • ziemniak w mundurku 1
  • oliwa
  • duży listek laurowy 1
  • masło 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
Pokroić wołowinę w kostkę o boku 2 cm. Rozgrzać oliwę z łyżką masła w rondlu i przyrumienić mięso. Masło sprawi, że sos będzie kremowy. Pokroić cebulę w cienkie piórka, dodać do mięsa i smażyć chwilę. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pieprz oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju wołowiny. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę bulionu i wymieszać. Gdy mięso będzie już miękkie, dołożyć suszonego borowika i dusić 15 minut. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gulasz podawać z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami, ale doskonale smakuje również z samym pieczywem.

Czas 2 godz. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...