Szukaj przepisów

czwartek, 6 marca 2014

Pieczeń z szynki Magdy Gessler

Składniki:
  • surowa szynka wieprzowa 1,2 kg
  • bulion 250 ml
  • kolorowy pieprz 1 łyżeczka ziaren
  • goździki 6
  • jałowiec 5 ziaren
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • suszony majeranek 1 łyżka
  • czerwone wino 200 ml
  • pieprz
  • cukier 1 łyżka
  • sól
  • świeży rozmaryn do dekoracji
Mięso opłukać, wysuszyć natrzeć 1 łyżeczką soli i cukrem. Rozetrzeć w moździerzu goździki, kolorowy pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Posypać mięso przyprawami i oprószyć majerankiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec dwie godziny w temperaturze 180 stopni C. Podczas pieczenia często polewać winem i bulionem. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia i ziemniakami z wody.

Czas 3 godz. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...