Szukaj przepisów

piątek, 7 marca 2014

Pieczeń wołowa w sosie korzennym Magdy Gessler

Składniki:
  • udziec wołowy 1,5kg
  • smalec 1 łyżka
  • cebula 2 duże szt.
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • domowy przecier pomidorowy 2 łyżki
  • czerwone wytrawne wino 1 kieliszek
  • bulion wołowy 0,5 szklanki
  • pierniczki bez dodatków 4
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • goździki kilka
  • pieprz czarny 1 łyżka ziarenek
  • jagody jałowca 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
Pokroić cebule w piórka. Umyć warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić smalec W brytfance i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną włoszczyznę razem z cebulą i dusić pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, wino, 3 szklanki wody, bulion i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1½ do 2 godzin. Gdy mięso jest gotowe odcedzić sos przez sitko i przelać do rondelka. Wsypać pokruszone pierniczki i gotować, aż ciastka się rozpuszczą, cały czas mieszając. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Do tak przygotowanej świątecznego wołowiny najlepiej pasują gotowane warzywa i puree z ziemniaków.

Czas 2 godz. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...