Szukaj przepisów

środa, 12 marca 2014

Krem z selera z szynką parmeńską Magdy Gessler

Składniki:
  • seler 500 g
  • szynka parmeńska 80 g
  • duża cebula 1
  • pestki z dyni 4 łyżki
  • białe wino 1/2 szklanki
  • śmietana 18% 200 ml
  • świeża szałwia lub rozmaryn 1/2 pęczka
  • masło 30 g
  • bulion warzywny 400 ml
  • sól
  • pieprz
Pokroić selery i cebulę w kostkę. Rozgrzać w rondlu 20 g masła. Przesmażyć seler i cebulę. Dolać wino. Zagotować. Dolać wywar. Gotować pod przykryciem 25 minut.

Zmiksować. Dodać śmietanę. Doprawić. Na pozostałym maśle usmażyć listki szałwii (jeśli ich używamy) a na suchej patelni uprażyć pestki dyni jeśli ich używamy).

Podsmażyć plastry szynki.

Rozlać zupę do talerzy; do każdej porcji dodać szynkę i ewentualnie uprażone pestki dyni i liście szałwii lub rozmarynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...