Szukaj przepisów

środa, 5 marca 2014

Gęś faszerowana po polsku Magdy Gessler

Składniki:
  • gęś ok. 4 kg
  • suszony majeranek 1 łyżka
  • czosnek 2 - 3 ząbki
  • bulion drobiowy 0,5 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • cielęcina 30 dag
  • wątróbka drobiowa lub cielęca 15 dag
  • czerstwa bułka 1
  • mleko 1 szklanka
  • cebula 1
  • majeranek 2 łyżki
  • jajko 2
  • sól
  • pieprz
Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny. Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem. Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 200°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.

Czas 3 godz. 55 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...