Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 marca 2014

Babeczki wielkanocne do święconki Magdy Gessler

Składniki na 12-14 babeczek
  • mąka krupczatka 300 g
  • zimne masło 200 g
  • żółtka 4
  • cukier puder 100 g
  • sól szczypta
  • masło do wysmarowania foremek
  • cukier puder z prawdziwą wanilią do oprószenia
Przesiać mąkę na stolnicę, posiekać dużym, ciężkim nożem razem z zimnym masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść szybko w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto grubo rozwałkować, przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż nabiorą złotego koloru (około 25 minut). Po wyjęciu z foremek i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Czas 1 godz. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...