Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa opieńkowa

Składniki:
  • 60 dag opieniek miodowych
  • 30 dag ziemniaków
  • bulion warzywny
  • śmietana
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy
  • pieprz, sól
Zupę opieńkową podbieramy białostocczanom. Prostota tego przepisu jest na tyle urzekająca, że postanowiliśmy przetestować go na własnych żołądkach. Opłacało się, o czym przekona się każdy, kto poda na stół tę zupę.
Opieńki przebieramy, myjemy i przycinamy ogonki. Przesmażamy je na maśle, pilnie mieszając. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Podgrzewamy bulion warzywny, wrzucamy ziemniaki wraz z grzybami i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość gotujemy do miękkości, a następnie zaprawiamy śmietaną.
Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Nie zapominajmy też o zielonej pietruszce. Białystok życzy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...