Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Zupa krem z pomidorów i papryki Magdy Gessler

Składniki:
  • papryki czerwone okrągłe 6 dużych
  • pomidory 1 kg
  • oliwa 1/4 szklanki
  • śmietanka kremówka 1/2 szklanki
  • czosnek 3 ząbki
  • seler naciowy 4 gałązki
  • bulion warzywny 1,5 l
  • świeże zioła do dekoracji
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryczki chili 1-2
Papryki obrać ze skórki, zachowując sok z pieczenia. Pomidory obrać, usunąć pestki. Posiekać seler i czosnek. Oczyścić i posiekać chili. Rozgrzać oliwę z garnku o grubym dnie. Zeszklić czosnek, chili i seler. Zalać bulionem. Gotować aż seler będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Zagotować, zmiksować. Odparować do pożądanej gęstości. Ubić lekko kremówkę. Podawać krem z kleksem kremówki i dodatkiem świeżej, ciemnej bagietki.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...