Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Zupa jarzynowa z dynią Magdy Gessler

Składniki:
  • gotowana drobna fasolka 1 filiżanka
  • groszek 1 szklanka
  • dynia 300 g
  • zielone oliwki 1 szklanka
  • czerwona papryka 1
  • papryczka chili 1
  • cukinia 1
  • pomidory bez skórki w kawałkach 1 puszka
  • wywar warzywny 1 l
  • świeży imbir 2-cm kawałek
  • gałka muszkatołowa 1
  • olej 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do dekoracji
Pokroić paprykę w paseczki, a cukinię i dynię w kostkę. Przekroić chili i usunąć pestki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach lub posiekać. Rozgrzać olej. Wrzucić imbir, chili i paprykę. Krótko podsmażyć. Dodać wywar. Gotować 10 minut. Dodać cukinię i dynię. Posolić. Gotować ok. 10 minut aż dynia będzie prawie miękka (jak długo to będzie trwało - zależy od gatunku dyni). Dodać pomidory, zagotować. Dodać fasolkę i groszek. Gotować 7 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwki.

Podawać ze świeżym chlebem.

Czas 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...