Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Składniki:
  • 50 dag świeżych maślaków
  • 30 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2 pomidory
  • koperek
  • oliwa
  • masło
  • śmietana
  • liście laurowe
  • ser
  • pieprz, sól

Maślaki przebieramy, czyścimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Przesmażamy na maśle, dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych pomidory. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Przykrywamy i dusimy około kwadransa. Zaprawiamy śmietaną i szykujemy się do ostatniego etapu.
Ziemniaki kroimy w talarki i obsmażamy na złocisty kolor. Tak samo przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Dodajemy cebulę i grzyby. Po wierzchu posypujemy świeżym koperkiem i tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...