Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Zapiekanka z brokułami Magdy Gessler

Składniki:
  • pomidory 500 g
  • brokuły 1
  • makaron penne (lub inny krótki) 300 g
  • jajka 3
  • śmietanka kremówka 200 ml
  • szalotki 2
  • oliwa 2 łyżki
  • Cheddar tarty 100 g
  • Parmezan tarty 100 g
  • masło
  • sól i pieprz
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugotować makaron w wodzie z 1 łyżką oliwy. Szalotki posiekać, usmażyć na 1 łyżce oliwy. Wymieszać kremówkę z roztrzepanymi jajkami. Dodać cheddar i łyżkę parmezanu. Wymieszać dodając szalotkę. Doprawić solą i pieprzem (powinno być dość słone, bo brokuł gotowany na parze).

Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na wierzchu ułożyć pomidory, potem brokuły i znów makaron, pomidory, brokuły. Polać śmietanką z serem. Posypać parmezanem. Zapiekać ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Czas 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...