Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Tort wiśniowy z bitą śmietaną Magdy Gessler

Składniki:
  • jajko (do ciasta 1) 4
  • cukier (do ciasta 1) 120 g
  • przesiana mąka pszenna 120 g
  • z łyżką ciemnego kakao
  • ze szczyptą soli
  • jajko (do ciasta 2) 6
  • cukier (do ciasta 2) 180 g
  • przesiana mąka pszenna (do ciasta 2) 180 g
  • z solą i kakao jw.
  • sok wiśniowy 1 szklanka
  • likier wiśniowy 1/3 szklanki
  • śmietanka kremowa 30% lub 36% (mocno schłodzona) 750 ml
  • cukier 1/4 szklanki
  • konfitura wiśniowa
  • wiśnie z szypułkami do dekoracji
Przygotować 2 tortownice – jedna 20 cm, druga 24 cm średnicy.
Przygotować ciasto 1.
Ubijać jajka z cukrem na parze aż powstanie gęsta, puszysta masa. Zdjąć z pary i ubijać dalej aż ostygnie. Delikatnie ale dokładnie wmieszać mąkę z kakao. Wyłożona papierem lub posmarowana masłem i wysypana mąką tortownic 20 cm napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok pół godziny. Sprawdzić patyczkiem.
Przygotować ciasto 2.
Tak samo jak ciasto 1, tylko wlać do tortownicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok pół godziny. Sprawdzić patyczkiem. Biszkopty po ostudzeniu obficie nasączyć sokiem wymieszanym z wiśniówką. Można też przełożyć je konfiturą wiśniową. Ułożyć na paterze większy biszkopt. Posmarować konfiturą wiśniową krążek o rozmiarze mniejszego biszkoptu. Nałożyć mniejszy biszkopt. Ubić śmietankę. Udekorować nią tort według własnej fantazji. Na wierzchu położyć wiśnie z szypułkami i listki melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...