Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Tort weselny Magdy Gessler

Weselny tort bezowy pistacjowo-cynamonowy dla 25-30 osób
Przygotowanie: 1,5 - 2 godziny

Składniki:

  •  blaty cynamonowe:
  • 350 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki cynamonu
  • 300 g mąki
Blaty bezowe
  • 1,5 litra białek
  • 1,5 litra cukru (ok. 6 szklanek)
  • krem pistacjowy
  • 1 kg serka mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • 30 ml spirytusu
  • 200 ml brandy
  • 20 g pistacji
  • mała łyżeczka olejku pistacjowego
Sposób przygotowania 
By uzyskać delikatne, rozpadające się pod najlżejszym dotykiem blaty bezowe, ubijamy pianę z białek, zasypujemy cukrem i ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Nie powinna wydostawać się z przechylonej do góry dnem miski.

Na teflonowej blasze formujemy trzy krążki o grubości około trzech centymetrów oraz średnicy 24 cm. Placki suszymy w średnio nagrzanym piecu (przy temperaturze 145 st. C) przez około 50 minut. Pieczemy kruche blaty cynamonowe. Na stolnicy dokładnie mieszamy masło, cukier, jajka i cynamon. Kiedy cynamonowa masa stanie się gęsta i jednolita, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.

Smarujemy nią na pergaminie trzy krążki o średnicy 24 cm. Blaty cynamonowe pieczemy w piecu o temperaturze 170 - 180 st. C przez około 7 - 10 minut.

W tym czasie możemy się zabrać za aromatyczny krem pistacjowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste - mieszamy mascarpone, cukier, pistacje, olejek i oba alkohole, aż do uzyskania jednolitej masy. Krążki bezowe i cynamonowe na przemian przekładamy masą pistacjową, tak by na dole i górze były kruche bezy.

Gotowy tort weselny Magdy Gessler schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a potem dekorujemy listkami mięty, suszonymi daktylami i figami oraz świeżymi, niesolonymi pistacjami. By stał się jeszcze bardziej odświętny, możemy użyć wstążek i kwiatów, na przykład hortensji i jaśminu (lub róż).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...