Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Tatar z makreli z awokado Magdy Gessler

Tatar z makreli z awokado było gwiazdą wśród przystawek, jakie zaproponowała w programie "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler. Tym razem restauratorka pomagała lokalowi "U przyjaciół" w Sopocie. Oprócz tatara w menu restauracji znalazły się dania z dzika oraz kaczki.


Tatar z makreli to wyjątkowo delikatna pasta, której kremową konsystencję zapewnia awokado. Całość ma jednak wyrazisty smak. Świetnie nadaje się do pieczywa.

Tatar z makreli z awokado inspirowany przepisem M. Gessler
Składniki:
  • 1 makrela świeża
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • dla zaostrzenia smaku można dodać 2 fileciki anchois
Makrelę obrać ze skóry i wyfiletować. Posiekać drobno razem z anchois. Cebulę drobno posiekać, dodać do ryby, dolać sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać, dodać oliwę. Awokado pokroić kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Połączyć z rybą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...