Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Sałata z pieczarkami

Składniki:
  • pieczarki
  • sałata
  • cytryna
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • musztarda francuska
  • majonez
  • cukier
  • pieprz, sól
  • ew. wędzony boczek
Pieczarki dokładnie przebieramy, czyścimy i obieramy ze skórek. Kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, by nam nie pociemniały. Zabieramy się za sosy, czyli za winegret i sos musztardowy. Łączymy w jednym naczyniu oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu łączymy francuską musztardę z majonezem i mieszamy równie dokładnie, co winegret.
Sałatę drzemy na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę kroimy w piórka i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy sosy i mieszamy delikatnie, acz dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do takiej sałatki możemy dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek, ale jest to opcjonalne. Obowiązkowa zaś jest świeża, podpieczona bagietka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...