Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Risotto z pęczaku i podgrzybków

Składniki:
  • 20 dag podgrzybki
  • 20 dag pęczaku
  • 1 litr bulionu
  • 1/2 cebuli
  • masło, oliwa
  • 100 ml białego wina
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • parmezan
  • pieprz, sól
Dziwne to risotto, bo powstaje bez choćby ziarenka ryżu. Ziarna ryżu w tym wypadku zastępujemy niedocenianym w kuchni pęczakiem. Reszta procedury jak najbardziej zasługuje na miano risotta.
Zaczynamy od przebrania i oczyszczenia grzybów, które w dalszej kolejności kroimy w paski. Następnie sięgamy po cebulę, którą kroimy w kostkę i szklimy na maśle z oliwą. Do cebuli dodajemy grzyby i przesmażamy kilka chwil. Całość zasypujemy pęczakiem, wlewamy porcję białego wina, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i trzymamy na ogniu, aż pęczak wchłonie całe wino.
Teraz sięgamy po gorący bulion warzywny i wlewamy systematycznie łyżkę za łyżką. Po każdej łyżce mieszamy i czekamy, aż cały płyn się wchłonie. Gdy kasza zamieni się w jedwabisty, grzybowy krem to znak, że risotto jest gotowe. Doprawiamy je wedle uznania pieprzem, solą i obowiązkowo parmezanem. Po rozłożeniu na talerze dodajemy po płatku masła na porcję i garści zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...