Szukaj przepisów

piątek, 21 lutego 2014

Risotto al pesto Magdy Gessler

Składniki:
  • ryż do risotto 1 szklanka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 0,5 małej
  • oliwa 5 łyżek
  • suszone pomidory 1
  • białe wino 50 ml
  • bulion warzywny ok. 1 szklanki
  • masło 1/3 kostki
  • Parmezan tarty
  • pesto 1 łyżka
Posiekać cebulę i czosnek. Pomidory pokroić w paski. Na oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i pomidory. Dodać ryż. Smażyć jeszcze chwilę aż ryż stanie się szklisty. Zagotować bulion. Dodawać bulion i wino małymi porcjami, tak, aby ryż nie pływał w płynie, tylko go wchłaniał. Dodawać płyn, mieszać, przykrywać na chwilę i znów dodawać płyny. Gdy ryż będzie miękki (ok. 20 minut) zdjąć z ognia. Dodać masło, parmezan i pesto. Zamieszać. Nie gotować.

Czas 25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...