Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Prawdziwy rarytas

Składniki:
  • 70 dag prawdziwków
  • 200 ml śmietany
  • 1 cebula
  • masło
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • ew. 1 łyżka mąki
        Na grzyby chodzimy skoro świt. Świeże powietrze, las, spacer – to wszystko zaostrza apetyt. Po udanym grzybobraniu chętnie wrzucimy coś na ząb, coś na szybko. Jeśli w naszym koszyku znajdzie się odpowiednia ilość prawdziwków to raz-dwa możemy podać pełną patelnię.
Grzyby musimy przede wszystkim przebrać i oczyścić. Następnie kroimy je wedle uznania, drobno, grubo, bądź w plasterki. Jeśli mamy gest i lubimy robić wrażenie, możemy skorzystać jedynie z kapeluszy. Grzyby smażymy na maśle i drobno posiekanej zeszklonej cebuli, mieszając pilnie, by nie przywierały.
Gdy grzyby odpowiednio zmiękną, doprawiamy je solą, pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Śmietanę możemy uprzednio połączyć z łyżką mąki tak, by nasz rarytas był gęsty, ale to nie jest warunek konieczny. Tuż przed podaniem obficie posypujemy całość siekaną natką pietruszki. Podajemy koniecznie na patelni i koniecznie ze świeżym, najlepiej jeszcze ciepłym, chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...