Szukaj przepisów

wtorek, 18 lutego 2014

Pieczeń wieprzowa z kminkiem po polsku Magdy Gessler

Składniki:
  • chuda wieprzowina z kością (szynka, łopatka) 700g
  • smalec 40g
  • mąka 10g
  • cebula 80g
  • słonina ze skórką
  • czosnek 6 ząbków
  • kminek 10g
  • sól
Umyte i osuszone mięso oprószyć mąką i solą. Obsmażyć na silnym ogniu na rozgrzanym smalcu. Przełożyć je do brytfanny o odpowiedniej wielkości. Dodać tłuszcz ze smażenia, obraną i pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Obłożyć mięso plastrami słoniny, posypać kminkiem, skropić wodą. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170-180 C). W trakcie pieczenia polewać często sosem spod pieczeni. Sos uzupełniać wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i pokroić w cienkie skośne plastry w poprzek włókien.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...