Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 lutego 2014

Nadziewana kaczka Magdy Gessler

Składniki:
  • kaczka 1
  • wątróbka drobiowa 300 g
  • duże jabłka 2
  • pomarańcza 1
  • cebula 3
  • mała bułka 1
  • masło 1 łyżka
  • majeranek 4 łyżki
  • majeranek świeży 3-4 gałązki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • listek laurowy
  • białe wino 2 szklanki
  • sól i pieprz
Kaczkę umyć osuszyć oraz natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.

Przygotować farsz. Pokroić bułkę w małą kostkę. Podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Pomarańczę odfiletować i pokroić na małe cząstki. Cebule posiekać. Posiekać wątróbkę. Wymieszać składniki farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Kaczkę napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać połową wina. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1 godzinę na każdy kilogram kaczki, polewając co 20 minut sosem z pieczenia i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć kaczę, obłożyć kilkoma listkami laurowymi. Wyjąć i posypać majerankiem.

Czas 2 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...