Szukaj przepisów

wtorek, 18 lutego 2014

Mazurek różany ucierany Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka pszenna 300g
  • masło 200g
  • cukier 100g
  • żółtka 4
  • woda
  • konfitura z dzikiej róży 1 słoik
  • cukier do polewy 200g
  • sok z cytryny
Są tacy, którzy już zbierając owoce dzikiej róży i smażąc z nich konfiturę, myślą o różanym, wielkanocnym mazurku.

Zagnieść mąkę z cukrem i masłem, dodając ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dolać troszkę chłodnej wody. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem blachę. W piekarniku rozgrzanym do 180°C upiec spód mazurka na złoty kolor. Upieczony posmarować dość grubo konfiturą z róży. Przygotować masę. W rondelku rozpuścić cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszać, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Gdy masa przestygnie, wylać ją na posmarowany konfiturą mazurek. Trochę masy zostawić do dekoracji. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Na samym końcu udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...