Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kurki z tymiankiem

Składniki:
  • 1 kg kurek
  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • angielskie ziele
  • biała gorczyca
  • świeży tymianek
  • 2 l wody
  • 600 ml octu
Po królewskiej uczcie pora na grzybowy drób, czyli na żółciutkie i jakże pyszne kurki. Większość grzybów marynuje się w zasadzie tak samo, zmieniamy wkład, a zalewa pozostaje ta sama. I bardzo dobrze, grzyb musi przede wszystkim smakować grzybem, choć kurka gałązką tymianku na pewno nie pogardzi.
Kurki przebieramy, czyścimy i myjemy. Szykujemy odpowiednią ilość słoiczków i układamy w nich grzybki. Zalewę przygotowujemy tak samo jak w przypadku borowików, czyli ocet rozcieńczamy wodą w proporcjach 1:3 i zagotowujemy z pokrojoną w piórka cebulą i przyprawami – liśćmi lauru, angielskim zielem, ziarnami gorczycy i kolorowym pieprzem. Marynatą jeszcze gorąca zalewamy kurki w słoiczkach.
Ostatnie słowo należy do tymianku. Do każdego słoiczka wkładamy po skromnej gałązce, tak aby nie zdominować smaku kurek. Teraz wystarczy słoiki pozakręcać, postawić do gór dnem, a następnie pasteryzować i zapakować do spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...