Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Kurczak z kaszą gryczaną Magdy Gessler

Składniki:
  • części kurczaka 4
  • kasza gryczana 1,5 szklanki
  • bulion drobiowy 3 szklanki
  • czosnek 5 ząbków
  • śmietanka (może być 18 lub nawet 30%) 400 ml
  • masło 1 łyżka
  • olej 4 łyżki
  • tymianek 1 łyżka
  • cebula 1
  • sól i pieprz
Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi 4 ząbkami czosnku wymieszanymi z solą. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Mają się zrumienić (ok. 25 minut). Pokroić cebulę w kostkę, zmiażdżyć pozostały ząbek czosnku. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać kaszę, smażyć jeszcze minutę, mieszając. Dodać tymianek. Zalać wrzącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 10 minut). Zamieszać dodać śmietankę i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut pod przykryciem. Zamieszać kaszę, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć upieczone kawałki kurczaka.

Czas 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...