Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Gąski w cieście naleśnikowym

Składniki:
  • gąski
  • jajko
  • szklanka śmietany
  • 15 dag mąki
  • pieprz, sól
  • ew. mleko
Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub po prostu nie mamy ochoty rozpalać ogniska w lesie, to zabieramy zapas gąsek do domu i chwytamy za patelnię. Tym razem grzyby podamy nie na maśle, nie w śmietanie, a w cieście naleśnikowym.
Gąski przebieramy, czyścimy i obcinamy trzonki. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie zabieramy się za ciasto. Jajo, śmietanę i mąkę miksujemy na gładką masę. Jeśli uznamy, że ciasto jest za gęste, możemy poratować się kroplą mleka. Ciasto doprawiamy do smaku szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek, kapelusze gąsek zanurzamy w cieście i wysmażamy na złocisto. Podajemy ciepłe, jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...