Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Fondant czekoladowy Magdy Gessler

Składniki:
  • jajka 3
  • gorzka czekolada 70% 100 g
  • mąka 50 g
  • cukier 100 g
  • masło 110 g
  • gorzkie kakao do oprószenia
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypać do każdej trochę kakao. Odwracać foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsnąć nadmiar. Włożyć masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawić. Ubić jajka mikserem. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiać mąkę i powoli dodawać do masy czekoladowej. Mieszać, aż znikną wszystkie grudki. Dodać masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i wymieszać. Nałożyć masę do przygotowanych foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut. Podawać z kulką lodów waniliowych.

Czas 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...