Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Faworki rakowe Magdy Gessler

ciasto:
  • mięso z raków, drobno posiekane 150 g
  • kumin 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • nasiona kopru 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • smalec 2 łyżki
  • żółtka 12
  • śmietana 18% 6 łyżek
  • mąka 500 g
  • ocet 10% 1 łyżka
  • smalec do smażenia 1 kg
 dip:
  • sos chili 2 łyżki
  • miód płynny lipowy 4 łyżki
  • sok pomarańczowy 2 łyżki
  • skórka z pomarańczy 2 łyżki
  • imbir świeży mały kawałek
  • kolendra świeża garść

Smalec utrzeć aż uzyska konsystencję śmietany, wbić żółtka, dodać sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrobić doskonale gładkie i elastyczne ciasto. Wgnieść w ciasto drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, nie podsypując za dużo mąki. Kroić radełkiem lub nożem na paski 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy pasek ciasta nakroić w środku na długości 5 cm i przewijać przez otwór jeden z końców paska. Rozgrzać tłuszcz, surowe faworki oczyścić pędzelkiem z mąki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z dipem. Znakomite na przekąskę lub do lampki wina lub szklanki piwa.

Dip:
Obrać i utrzeć imbir, wymieszać z pozostałymi składnikami na końcu dodać posiekaną kolendrę.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...