- miękkie masło 16 łyżek
- drobno posiekana cebula 1 filiżanka
- czosnek 1 ząbek
- śmietanka kremówka 1/2 filiżanki
- wątróbka kurza 400g
- sól 1 łyżeczka
- pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
Pietruszkowe gelee:
- ogórek wąż pokrojony na 5-centymetrowe kawałki 1/2
- żelatyna 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól morska szczypta
- sos Tabasco 1-2 krople
- posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki
Wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do 4 żaroodpornych naczynek o pojemności filiżanki. Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować gelee. Zmiksować ogórki i odcedzić sok. 100 ml soku wymieszać z żelatyną i rozpuścić w mikrofali. Do reszty soku ogórkowego dodać sok cytrynowy, cukier, sól i Tabasco. Całość wymieszać z roztworem żelatynowym. Gdy zacznie tężeć, dodać drobno posiekaną pietruszkę. Wyłożyć po dwie łyżki galarety na każdą foremkę z foie gras i ponownie wstawić do lodówki.
Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz