Szukaj przepisów

czwartek, 20 lutego 2014

Fałszywe foie gras Magdy Gessler

Składniki:
  • miękkie masło 16 łyżek
  • drobno posiekana cebula 1 filiżanka
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietanka kremówka 1/2 filiżanki
  • wątróbka kurza 400g
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki

Pietruszkowe gelee:
  • ogórek wąż pokrojony na 5-centymetrowe kawałki 1/2
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól morska szczypta
  • sos Tabasco 1-2 krople
  • posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki
Cebulę usmażyć na szklisto na 2 łyżkach masła i dusić pod przykryciem 5-7 minut, poruszając garnkiem. Dodać zmiażdżony czosnek i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie (6 minut). Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.

Wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do 4 żaroodpornych naczynek o pojemności filiżanki. Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować gelee. Zmiksować ogórki i odcedzić sok. 100 ml soku wymieszać z żelatyną i rozpuścić w mikrofali. Do reszty soku ogórkowego dodać sok cytrynowy, cukier, sól i Tabasco. Całość wymieszać z roztworem żelatynowym. Gdy zacznie tężeć, dodać drobno posiekaną pietruszkę. Wyłożyć po dwie łyżki galarety na każdą foremkę z foie gras i ponownie wstawić do lodówki.

Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...