Szukaj przepisów

niedziela, 23 lutego 2014

Chrupiąca wątróbka z jabłkami Magdy Gessler

Składniki:
  • wątróbka cielęca 500 g
  • mleko 500 ml
  • mąka 4 łyżki
  • olej 100 ml
  • masło 1 łyżka
Sos:
  • cukier 1/2 szklanki
  • czerwony ocet winny 4 łyżki
  • sok z 1 pomarańczy
  • miód 1 łyżka
  • skórka z 1 pomarańczy
  • koniak kieliszek
  • jabłka do wątróbki:
  • ocet jabłkowy 1/2 szklanki
  • jabłka twarde, słodkie 2
Przygotować jabłka: owoce pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Zagotować cukier z octem. Włożyć jabłka do gorącego syropu i gotować kilka minut (w zależności od gatunku jabłek) aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przyrządzić sos: z cukru lekko skropionego wodą ugotować jasny karmel (podgrzewać na małej patelni aż stanie się złoty). Zdjąć z ognia. Wlać sok z pomarańczy i ocet. Gotować mieszając aż karmel się rozpuści a sok odparuje do połowy objętości. Dodać miód i koniak. Zagotować, dodać masło jeszcze raz zagotować

Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku (2-3 godziny lub zostawić na noc). Osączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry wątróbki panierować w mące i smażyć na oleju 2-3 minuty z każdej strony (nie solić!). Pod koniec dodać masło. Polać wątróbki sosem i podawać. Podać z jabłkami.

Czas 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...