Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsem i rosołem Magdy Gessler

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsem (baraniną) wypełnione zupą. Hit restauracji "Gaumardżos" z warszawskiego Ursynowa.

Chinkali to nic innego jak rodzaj dużych kołdunów z ciasta pierogowego, które formuje się w kształt sakiewek. Mięsne nadzienie chinkali podczas gotowania w wodzie wydziela do środka sakiewki rodzaj esencjonalnej, niezwykle aromatycznej zupy, który rozgryzając, trzeba najpierw wypić, a potem umiejętnie zjeść resztę. A więc oprócz nadzienia w pierogowej sakiewce niespodzianką chinkali jest również ów bulion w środku.
Dlatego, poza sposobem przygotowania, podania i składu chinkali, bardzo ważne jest również to, w jaki sposób je się pierożki. Niektórzy Gruzini uznają to za bardzo trudny, narodowy rytuał, z którego są dumni. Trzeba bardzo uważać, żeby się nim nie poparzyć!

Gruzińskie chinkali (przepis poniżej) stały się głównym elementem menu lokalu "Gaumardżos", gdzie ostatnie "Kuchenne rewolucje" przeprowadzała Magda Gessler. Obok chaczapuri, to właśnie przepis na chinkali, restauratorka próbowała udoskonalić i dostosować do gustów Polaków.

Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki wody
  • szczypta soli
Na farsz chinkali:
  • 300 g wołowiny
  • 150 g wieprzowiny
  • 150 g baraniny
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona kolendra (nasiona) - 1/2 łyżeczki
  • bulion
Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę wymieszać solą, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto dodając partiami ciepłą wodę.
 
Mięso zemleć, wyrobić z pozostałymi składnikami farszu. Dolać tyle bulionu, ile mięso zdoła wchłonąć, aby było wilgotne.

Ciasto wałkować, szklanką wycinać koła. Każde koło ponownie wałkować na większy placek. Na środek nakładać porcje farszu i zlepiać sakiewki "na zakładkę" tworząc wokół coś na kształt kołnierza. Albo chwytać obiema dłońmi za przeciwległe krańce koła i zlepiać pośrodku, powtarzając tę czynność dookoła.
 
Chinkali wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...