Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Chałwa z manny Magdy Gessler

Składniki:
  • cukier 180g
  • woda 500ml
  • masło 125g
  • kasza manna 2 szklanki
  • migdały zmielone lub posiekane 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • owoce pokrojone 2 szklanki
Ten klasyczny, grecki deser, kochają wszystkie dzieci, duże i małe. Podaje się go z sezonowymi owocami. Pyszny jest też z jogurtem i płynnym miodem.

Cukier z wodą gotować przez 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Kaszę mannę podsmażyć na rozgrzanym maśle, stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Naczynie z kaszą odstawić z ognia, wlać syrop i mieszać drewnianą łyżką, aż manna połączy się z cukrem. Masę przełożyć do małej formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120C na 20 minut. Kroić po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...