Szukaj przepisów

środa, 12 lutego 2014

Bukiet karmelizowanej marchwi Magdy Gessler

Składniki:
  • cienkie, kształtne marchewki z nacią 8
  • pomarańcze 1
  • masło 4 łyżki
  • posiekana dymka 1/2 filiżanki
  • cukier 1 łyżka
  • kolendra szczypta
  • rosół 100 ml
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Jeśli uda się zdobyć ekologiczną, słodką marchewkę warto włożyć nieco trudu aby godnie ją podać.
    Obrać skórkę z pomarańczy, posiekać, gotować minutę w niewielkiej ilości wody. Opłukać pod zimną wodą i pozostawić na dobę do wyschnięcia. Z pomarańczy wycisnąć sok. Marchew obrać, pozostawiając około centymetra łodyg. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, podsmażyć.    
    Dodać sok, kolendrę, cukier, sól i marchewki w całości. Przykryć. Dusić 5 minut. Dolać rosół, doprowadzić do wrzenia gotować 15 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wyjąć marchewki, przykryć by nie wystygły. Zredukować sos do 100 ml, zmiksować. Podawać marchewki z sosem, posypane skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...