Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

A’la flaczki

Składniki:
  • boczniaki
  • masło
  • bulion warzywny wraz z warzywami
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • ew. biała zasmażka
Czemu a’la flaczki? Gdy pokroimy kapelusze boczniaków w paski, wszystko stanie się jasne. Jest kilka szkół robienia takich flaczków. My podajemy jedną z prostszych propozycji.
Boczniaki myjemy i kroimy w paski, tak jak się już rzekło. Obsmażamy kilka chwil na maśle doprawiając pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sięgamy po bulion warzywny, podgrzewamy mocno i dodajemy podsmażone boczniaki.
Do flaczków brakuje nam jedynie warzyw z bulionu, czyli marchewki, selera i pietruszki. Kroimy je w kostkę i gotujemy razem z całością ok. 20-30 minut. Doprawiamy tak jak flaczki, czyli solidną garścią majeranku i tęgą szczyptą gałki muszkatołowej. W razie potrzeby zagęszczamy białą zasmażką. Podajemy, jak flaczki, ze świeżą bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...