Szukaj przepisów

wtorek, 7 stycznia 2014

Rosyjskie bliny z kawiorem i śmietaną Magdy Gessler

Rosyjskie bliny można również podawać z łososiem i śmietaną oraz koperkiem. Serwuje się je także ze śledziem, sałatkami rybnymi, sosami. Niezależni od dodatków, w momencie podania rosyjskie bliny muszą być ciepłe i wilgotne, bo szybko wysychają i kruszeją.

Składniki:
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 40-50 ml roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo - kwaśna śmietana oraz dobrej jakości czerwony lub czarny kawior

Sposób przygotowania:
Droższe rozetrzeć w 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie połączyć pozostałe mąki, cukier, sól, jaja, mleko oraz masło tak, by powstało gładkie ciasto. Wówczas dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać i ponownie odstawić, aby ciasto wyrosło.

Smażyć bliny na gorącym oleju na złoty kolor. Na każdym blinie przed podaniem ułożyć kleks śmietany i udekorować kawiorem. Natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...