Szukaj przepisów

wtorek, 7 stycznia 2014

Ormiański szisz kebab Magdy Gessler

Ormiańskie bistro "Ararat" na warszawskiej Pradze może się od niedawna poszczycić pysznym daniem w menu - to szisz kebab, czyli dobrze doprawione i wyrobione mięso wieprzowo-wołowe nadziewane na patyki (szpady) i pieczone na grillu. Sama słowo "szisz" odnosi się do szaszłyków, czyli kawałków mięsa przyrządzanych nad ogniem na patykach czy szpadach właśnie. Kebab to ogólnie rzecz biorąc mięso obracające się na rożnie.

Sekretem dobrego szisz kebab jest to, że mięso wieprzowe i wołowe miele się wraz z cebulą, dodaje przyprawy - sól, pieprz, sproszkowana paprykę oraz masło. Dzięki niemu mięso jest bardzo soczyste. Dobrze wyrobionym mięsem oblepia się szpikulce i piecze na grillu nad węglem drzewnym. Mięso przy tym musi być najwyższej jakości. Najlepiej zmielić je samemu.

W ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji" knajpę Ormianina Artaka odmieniła Magda Gessler. Jak? Po prostu nakazała właścicielowi (i głównemu kucharzowi) gotować prawdziwe, tradycyjne dania jego narodowej kuchni.

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • garść posiekanej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - według uznania
  • kostka masła
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić wraz z cebulą. Doprawić na ostro solą, pieprzem, oboma rodzajami papryki, dodać połowę masła i miętę. Dodać miętę. Dobrze wyrobić na gładką masę. Mięsem oblepiać metalowe szpadki albo patyki do szaszłyków (najpierw namoczyć je w wodzie). Piec na grillu, ewentualnie na ruszcie w piekarniku. Podawać z chlebem lawasz. Przed podaniem na mięsie ułożyć cząstki masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...