Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Wywar rybny Magdy Gessler

Składniki:
  • ości i kawałki ryb 2 kg
  • cebula 1 
  • marchew 1 
  • seler 1 łodyga 
  • wytrawne białe wino 250 ml 
  • ziarno pieprzu 12
  • liść laurowy 2 
  • woda 2,5 l 
  • sok z połówki cytryny

Pokroić ości i kawałki ryby dużym nożem na mniejsze części. Usunąć oczy i płetwy. Kawałki ryby moczyć około 10 min w zimnej, osolonej wodzie. Przed włożeniem do garnka odsączyć.
Pokroić warzywa na równe kawałki i umieścić w garnku z pozostałymi składnikami. 
Podczas gotowania zdejmować  pojawiającą się na powierzchni szumowinę za pomocą dużej łyżki cedzakowej. 
Przez sito o drobnych oczkach przelać wywar łyżką wazową. Po odcedzeniu wycisnąć z warzyw i ryby resztki płynu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...